luni 21 octombrie 2024

.

Plastilina: de la o...

Plastilina este un material de modelare asemănător chitului, făcut din săruri de calciu,...

Lucruri pe care le...

Având în vedere că aproape jumătate dintre persoanele în vârstă au nevoie de...

Cum alegem o baterie...

Alegerea unei baterii de bucătărie este dificilă. Diversitatea de stiluri, materiale și finisaje...

Principalele probleme pe care...

Nu toată lumea are bani pentru o mașină nouă, mai ales dacă sunt...
AcasăActualitateInfractionalPercheziții ale Parchetului...

Percheziții ale Parchetului European în Bacău

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului European (EPPO) – Biroul Teritorial Iaşi, efectuează, miercuri, 13 percheziţii domiciliare şi la sediile unor societăţi comerciale, într-un dosar ce vizează o fraudă de 1,6 milioane euro din fonduri comunitare şi naţionale destinate promovării şi stimulării angajărilor.

Vizaţi în acest dosar sunt şi funcţionari publici, potrivit informaţiilor furnizate de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Bacău.

“Conform investigaţiilor începute în luna decembrie 2021 de către autorităţile din România şi preluate, ulterior, de către procurorii din cadrul EPPO Iaşi, membrii unui grup infracţional organizat ar fi înfiinţat, începând cu anul 2019, şapte societăţi comerciale fictive, pentru a obţine în mod fraudulos fonduri comunitare, dar şi naţionale, destinate a fi folosite pentru a ajuta la pregătirea şi calificarea persoanele fără locuri de muncă. Din probatoriul administrat, a rezultat faptul că 12 persoane, din judeţul Bacău, ar fi constituit un grup infracţional organizat, a cărui activitate infracţională s-ar fi desfăşurat în perioada 2019 – 2022, cu scopul de a obţine, în mod fraudulos, fonduri nerambursabile, fonduri cofinanţate din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capitalului Uman 2014 – 2020”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Bacău, subcomisarul Cătălina Păduraru.

Suspecţii, având calitatea de administratori în drept sau în fapt ai unor societăţi comerciale, ar fi aplicat şi obţinut fonduri nerambursabile din partea Uniunii Europene, dar şi de la statul român, pentru angajarea mai multor persoane fără locuri de muncă şi pregătirea acestora.

Anchetatorii au indicii că aceştia ar fi întocmit şi prezentat documente inexacte sau false la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, pentru a obţine subvenţii pentru organizarea acestor programe de pregătire.

“În mod concret, aceştia ar fi certificat faptul că beneficiarii fondurilor erau persoane fără loc de muncă, conform condiţiilor de acordare a fondurilor. În realitate, în unele cazuri, persoanele erau deja angajate ale acestor societăţi comerciale şi au întrerupt contractele de muncă în mod formal, pentru a putea fi reangajate. În alte cazuri, persoanele beneficiare ale subvenţiilor nu întruneau condiţiile stabilite pentru acordare. Mai mult decât atât, bănuiţii ar fi depus şi documente false, prin care ar fi atestat faptul că ar fi oferit activităţi de training şi pregătire care, potrivit investigaţiilor, în fapt nu ar fi avut loc”, a adăugat purtătorul de cuvânt al IPJ Bacău.

În acest mod, au fost angajate 197 persoane iar bugetul UE şi cel naţional au fost fraudate cu 1,6 milioane de euro, 85% fiind fonduri comunitare şi 15% de la bugetul de stat.

Anchetatorii vor conduce 12 persoane la audieri, la sediul EPPO Iaşi, urmând ca procurorul de caz să dispună măsurile legale care se impun.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române.

Activităţile au fost desfăşurate cu sprijinul jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Bacău. AGERPRES

De citit!

Sindromul Marfan și legătura cu epigenetica: O nouă frontieră în înțelegerea bolilor genetice

Sindromul Marfan este o afecțiune genetică rară, dar gravă, care afectează țesutul conjunctiv al organismului. Aceasta poate duce la complicații serioase, inclusiv probleme cardiovasculare, scheletice și oculare. Afecțiunea este cauzată de mutații în gena FBN1 (fibrilina-1), care determină modificări...

Importanța sistemelor de supraveghere în securitatea locuinței și a spațiilor exterioare

Într-o lume tot mai interconectată și cu riscuri în continuă schimbare, securitatea locuințelor și a spațiilor de afaceri a devenit o prioritate pentru mulți dintre noi. Fie că vorbim despre protejarea bunurilor personale, prevenirea infracțiunilor sau monitorizarea activităților în...

INCENDII MISTERIOASE ÎN GURA VĂII! Două case mistuite de flăcări în aceeași noapte, la doar 200 de metri distanță!

A fost o noapte de coșmar pentru localnicii din comuna Gura Văii, unde două case au fost înghițite de flăcări în condiții suspecte, la o distanță de doar câteva sute de metri una de cealaltă! Totul s-a petrecut în...