luni 15 iulie 2024

.

Cum să ne păstrăm...

Unghiile reflectă sănătatea noastră generală, motiv pentru care îngrijirea adecvată a unghiilor este...

Cum să câștigi o...

Ratele dobânzilor sunt aproape minime istorice, ceea ce reprezintă o provocare pentru oricine...

10 lucruri de știut...

Alegerea unei chiuvete de baie poate fi un pic copleșitoare, dar numai atunci...

Ce este și cum...

O pompă submersibilă este un dispozitiv care are un motor închis ermetic cuplat...
AcasăActualitateInfractionalPercheziții ale Parchetului...

Percheziții ale Parchetului European în Bacău

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului European (EPPO) – Biroul Teritorial Iaşi, efectuează, miercuri, 13 percheziţii domiciliare şi la sediile unor societăţi comerciale, într-un dosar ce vizează o fraudă de 1,6 milioane euro din fonduri comunitare şi naţionale destinate promovării şi stimulării angajărilor.

Vizaţi în acest dosar sunt şi funcţionari publici, potrivit informaţiilor furnizate de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Bacău.

“Conform investigaţiilor începute în luna decembrie 2021 de către autorităţile din România şi preluate, ulterior, de către procurorii din cadrul EPPO Iaşi, membrii unui grup infracţional organizat ar fi înfiinţat, începând cu anul 2019, şapte societăţi comerciale fictive, pentru a obţine în mod fraudulos fonduri comunitare, dar şi naţionale, destinate a fi folosite pentru a ajuta la pregătirea şi calificarea persoanele fără locuri de muncă. Din probatoriul administrat, a rezultat faptul că 12 persoane, din judeţul Bacău, ar fi constituit un grup infracţional organizat, a cărui activitate infracţională s-ar fi desfăşurat în perioada 2019 – 2022, cu scopul de a obţine, în mod fraudulos, fonduri nerambursabile, fonduri cofinanţate din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capitalului Uman 2014 – 2020”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Bacău, subcomisarul Cătălina Păduraru.

Suspecţii, având calitatea de administratori în drept sau în fapt ai unor societăţi comerciale, ar fi aplicat şi obţinut fonduri nerambursabile din partea Uniunii Europene, dar şi de la statul român, pentru angajarea mai multor persoane fără locuri de muncă şi pregătirea acestora.

Anchetatorii au indicii că aceştia ar fi întocmit şi prezentat documente inexacte sau false la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, pentru a obţine subvenţii pentru organizarea acestor programe de pregătire.

“În mod concret, aceştia ar fi certificat faptul că beneficiarii fondurilor erau persoane fără loc de muncă, conform condiţiilor de acordare a fondurilor. În realitate, în unele cazuri, persoanele erau deja angajate ale acestor societăţi comerciale şi au întrerupt contractele de muncă în mod formal, pentru a putea fi reangajate. În alte cazuri, persoanele beneficiare ale subvenţiilor nu întruneau condiţiile stabilite pentru acordare. Mai mult decât atât, bănuiţii ar fi depus şi documente false, prin care ar fi atestat faptul că ar fi oferit activităţi de training şi pregătire care, potrivit investigaţiilor, în fapt nu ar fi avut loc”, a adăugat purtătorul de cuvânt al IPJ Bacău.

În acest mod, au fost angajate 197 persoane iar bugetul UE şi cel naţional au fost fraudate cu 1,6 milioane de euro, 85% fiind fonduri comunitare şi 15% de la bugetul de stat.

Anchetatorii vor conduce 12 persoane la audieri, la sediul EPPO Iaşi, urmând ca procurorul de caz să dispună măsurile legale care se impun.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române.

Activităţile au fost desfăşurate cu sprijinul jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Bacău. AGERPRES

De citit!

Intervenție pentru lichidarea unui incendiu produs la o gospodări din municipiul Moinești

În cursul nopții trecute, pompierii militari din cadrul Detașamentului de Pompieri Moinești au fost solicitați să intervină în municipiul Moinești, cartier Văsiești, în urma unui apel primit pe SNUAU 112 care anunța producerea unui incendiu la o casă de...

Incendiu devastator în comuna Măgirești: O femeie și-a pierdut viața

În această dimineață, pompierii militari au fost solicitați să intervină de urgență în comuna Măgirești, sat Prăjești, pentru a localiza și lichida un incendiu violent care a cuprins o casă de locuit de tip P.Trei autospeciale de stingere și...

Reținut de polițiștii din Moinești după ce, băut la volan, a provocat accident rutier mortal

La data de 19 iunie a.c, un bărbat de 56 de ani din comuna Zemeș, în timp ce conducea un autoturism pe strada Lucăcești din localitate, a pătruns pe trotuarul din partea stângă a direcției de mers și a...