joi 28 martie 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăCoolturaLa trecutUnul dintre cele...

Unul dintre cele mai vechi lacasuri de cult din judetul Bacau a fost restaurat si resfintit

Biserica monument “Buna Vestire” (Raducanu) din orasul statiune Targu Ocna, este un punct de referinta pe harta pelerinajului din zona Moldovei, si unul dintre putinele monumente istorice care a reusit sa fie restaurat, in special, datorita eforturilor depuse in cei aproape 17 ani de catre preotul paroh al bisercii, Ioan-Vasile Pantiru.

Dupa incheierea lucrarilor de restaurare si reabilitare atat in interior cat si in exterior realizate in colaborare cu Ministerul Culturii si Cultelor, biserica a fost resfintita de PS Episcop-vicar Ioachim Bacauanul, in binecuvantata zi de 16 septembrie a.c., in prezenta a peste 3.000 de credinciosi.

Din soborul de preoti au mai facut parte arhimandrit Timotei Aioanei- Exarhul cultural al Manastirilor din Arhiepiscopia Bucurestilor si Marele Eclesiarh al Catedralei Patriarhale din Bucuresti, ca delegat din partea Preafericitului Parinte Daniel- Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, si pr.Constantin Alupei, protopopul Protopopiatului Onesti.

Dupa oficierea slujbei religioase, PS Ioachim Bacauanul a subliniat ca evenimentul a insemnat incununarea mai multor ani de munca si jertfa depuse la restaurarea acestui asezamant religios, monument din sec.al XVII-lea.

“Biserica noastra a trecut în ultimii ani prin ample lucrari de restaurare, conservare, consolidare si de refacere a acoperisului. Au fost restaurate pictura, componentele artistice, mobilierul, s-a reabilitat incinta. Din informatiile pe care le avem, se pare ca o astfel de reabilitare nu a mai avut loc de 150 de ani. Biserica noastra a capatat in cele din urma un vesmant nou, care i-a refacut complet imaginea, redandu-i frumusetea de odinioara”, a spus pr.paroh Vasile Pantîru, care pentru osteneala depusa la refacerea bisericii, a primit din partea PS Ioachim Bacauanul distinctia de iconom stavrofor, iar din partea Preafericitului Parinte Daniel, distinctia “Sanctus Stephanus Magnus”.

Cu prilejul resfintirii bisericii, a fost lansata si monografia “Biserica Buna Vestire, Raducanu, fosta Manastire Raducanu, 1694;1763”, avându-i ca autori pe parintele Ioan-Vasile Pantiru si prof. Corneliu Stoica. Biserica “Buna Vestire” (numita ulterior si Raducanu) a fost construita la sfarsitul sec. al XVII-lea si inceputul sec. al XVIII-lea, de marele logofat Ion Buhus si de un targovet bogat, Paval; refacuta in anul 1763 de marele logofat Radu Racovita. Este un monument reprezentativ pentru barocul tarziu moldovenesc si este singura biserica din tara cu text francez in pisania din 1763.

Biserica a fost zugravita in anul 1763 si din nou in anul 1811 de zugravul Mihail Paninopol, prin grija arhimandritului Metelie. Pe la sfarsitul sec. al XVII-lea, biserica devine manastire fortificata inchinata impreuna cu Manastirea “Precista” din localitate, Manastirii “Ivir” de la Muntele Athos.

A avut o istorie destul de framantata, fiind ocupata de eteristi si devastata de turci in 1821, apoi bombardata in 1917. Manastirea a fost si un important centru de cultura, aici functionand o scoala in limba greaca unde se pregateau tinerii pentru cariera preoteasca. Biserica poseda un bogat fond de carte veche (carti de cult, sec.XVIII-XIX, respectiv 38 carti romanesti si 15 grecesti). Langa peretele sud-estic al Bisericii se afla mormantul marelui om politic, diplomat si scriitor Costache Negri (1812-1876).

In incinta bisericii au mai fost inmormantati reprezentantii unor familii de boieri ilustri: Buhus, Racovita, Negri, Sturdza. Din cele doua clopote ale bisericii, cel mare, turnat la Muntele Athos, cu o inscriptie in limba greaca (din 10 noiembrie 1810) este expus in fata bisericii. Incinta fortificata a fostei manastiri, asezarea ei pitoreasca pe o stanca de 10 metri inaltime ce strajuieste malul stang al raului Trotus ii dau acesteia un farmec aparte, sacru si spiritual.

Romulus Dan Busnea

De citit!

Paradă de datini și obiceiuri de iarnă pe Valea Trotușului

Întreaga vale a Trotușului a îmbrăcat straiele marii sărbători creștine a Nașterii Domnului, Crăciunul.În toată această perioadă și până la finele anului 2017, în localitățile din această frumoasă zonă au răsunat glasurile colindătorilor, într-o atmosferă de de voie...

,,Zilele Orașului Comănești” – Programul complet al manifestărilor

"Zilele orasului Comanesti 2017” (4 - 6 august) încep astăzi, 4 august, la ora 10.30, cu un ceremonial militar-religios închinat eroilor căzuți în Primul Război Mondial, care va avea loc la Cimitirul Internațional al Eroilor din Comănești, cu participarea...

Zilele Orașului Comănești 2017

Un weekend incendiar îi așteaptă pe comăneșteni, care sunt invitați de către oficialitățile locale la o nouă ediție a manifestărilor prilejuite de ,,Zilele Orașului”.Astfel, în cele trei zile de sărbătoare (4 - 6 august), localnicii, dar și cei...